dadwa Nieuwsbrief 10, december 2014

Nieuwsbrief 10, december 2014

  • Wetenschappelijk onderbouwde expertises met adviezen
  • Activerende begeleidingen naar werkhervatting
  • Cursussen rondom ziekteverzuim

Nieuwsbrief 10, december 2014

 

Condite
Condite

Beste lezer,

In 2015 bestaan we al weer 15 jaar! Dit jubileum gaan we vieren met een congres later dat jaar. Hou onze website en nieuwsbrief in de gaten.

We kijken terug op een mooi jaar, waarin we doelgericht de win-win situatie hebben opgezocht: tevreden opdrachtgevers én cliënten. Dat is ook onze uitdaging voor 2015.

De belangstelling voor begeleidingen naar werkhervatting bij cognitieve klachten groeit. Vanaf 2015 wordt ons team om die reden uitgebreid met een GZ-psycholoog, afgestudeerd in de klinische neuropsychologie: drs. Marloes Verhoeven. Al ons Neuropsychologisch onderzoek vindt plaats onder haar supervisie.

Daarnaast zijn we er trots op dat het promotieonderzoek, dat is gestart bij Condite, is afgerond. Zie verderop in deze nieuwsbrief.

Wij wensen u fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2015!

Jan Verhoeven – directeur van Condite

Moet je een versleten knie ontzien?

Grijs haar is één van de tekenen van ouder worden. Het is ongebruikelijk om haar dat grijs wordt, aan te duiden als haar wat aan het verslijten is. Gewrichtsartrose wordt wel geduid als slijtage. Dit is een uiterst ongelukkige benaming, die leidt tot het ontzien van de gewrichten. En dat is in veel gevallen een slecht advies. Wat is het goede advies?

Lees artikel, tips en wetenschappelijke literatuur

Hyperacusis: als geluiden pijn doen

Hyperacusis: als geluiden pijn doen

We komen het in de praktijk vaak tegen: overgevoeligheid voor geluid oftewel hyperacusis. Een logische reactie is het vermijden van hinderlijke geluiden. Helaas werkt dit op de lange termijn uiterst contraproductief. Wat werkt wel?

Lees artikel, tips en wetenschappelijke literatuur

Seniorenmoment of toch jong dementerend

Seniorenmoment of toch jong dementerend?

Ouder worden gaat gepaard met enig geheugenverlies. Als het ook de omgeving begint op te vallen, is het goed om verder onderzoek te doen. Daarnaast leiden negatieve verwachtingen tot slechter cognitief presteren en is er ook een relatie met depressieve klachten.

Lees artikel, tips en wetenschappelijke literatuur

Even voorstellen:
drs. Marloes Verhoeven

Marloes is vanaf 2015 werkzaam als GZ-psycholoog bij Condite. Zij is afgestudeerd in de richting klinische neuropsychologie volwassenen en ouderen. Vervolgens richt zij zich vanaf 2012 bij haar werk op de afdeling medische psychologie van een ziekenhuis op neuropsychologische diagnostiek en behandeling. Bijzonder aandachtsgebied is daarbij beroepsziekten door oplosmiddelen. Tijdens haar opleiding tot GZ-psycholoog combineerde zij dit met persoonlijkheidsonderzoek en kortdurende behandelingen bij stemmings- en angstklachten.
Ook binnen Condite is Marloes verantwoordelijk voor het verrichten van neuropsychologische diagnostiek en behandeling. Haar expertise ligt vooral in het differentiërend onderzoek naar de vraag of arbeidsrelevante cognitieve klachten samenhangen met een neurologische aandoening, met psychische problematiek of met gedragsmatige factoren.

De volgende nieuwsbrief verschijnt in maart 2015 met onder andere de volgende onderwerpen

• Reflex-dystrofie: confronteren of amputeren?

• Piekeren, hou ermee op!

Cursussen

Cursusagenda 2015

Arbeidsdeskundigen

Cognitieve disfuncties en werk
Geaccrediteerd met 2 punten
Woensdag 28 januari 2015 in Amersfoort

Arbeidskundige begeleiding bij verzuim door psychische klachten
Geaccrediteerd met 4 punten
Dinsdag 3 en dinsdag 17 maart 2015 in Amersfoort

Fysiotherapeuten

Verzuim door pijn: cognitief gedrags-therapeutische interventie
Geaccrediteerd met 20 punten
Donderdag 5 en donderdag 19 maart 2015 in Leusden

Somatisatie, herkenning en consequenties voor advies en behandeling
Geaccrediteerd met 22 punten
Woensdag 11 en woensdag 25 maart 2015 in Leusden

Promotieonderzoek afgerond

Dr. Suzan van der Meer startte haar promotieonderzoek bij Condite. Op 11 december jl. is dit afgerond met de openbare verdediging van haar proefschrift: Functional capacity and work ability in patients with chronic musculoskeletal pain.

Lees hier de gepubliceerde artikelen bij dit proefschrift.

Wij werken landelijk en bezoeken de cliënt thuis