De heer B.
In september 2017 werd ik op de fiets aangereden door een auto. Na enkele weken was mijn fysieke schade deels hersteld en ging ik weer aan het werk. Daarbij bleek dat de cognitieve functies steeds slechter werden: duizelig, overgevoelig voor licht en geluid, hoofdpijn, concentratiestoornis, tinnitus etc. Ik kon op een gegeven moment zelfs geen thee meer zetten, boodschappen doen en keuzes voor bijvoorbeeld het avondeten maken. Ik moest volledig stoppen met werken, ik kon nog geen kwartier achter de computer werken. Sporten ging me intussen wel weer redelijk goed af, en ik ging ervan uit dat een goede fysieke conditie helpt bij herstel van de mentale conditie. Toch gaf de revalidatiearts in het ziekenhuis me in die periode te kennen dat ik grote kans had op blijvende cognitieve klachten.
Mijn letselschadeadvocaat wees me op Condite. Ik vond de wachttijd voor de intake te lang duren, maar achteraf bleek dat ik op dat moment überhaupt nog niet toe was aan de training. Nadat de training in overleg met de begeleider was gestart, vond ik de computer oefeningen leuk om te doen en uitdagend. De begeleider maakte me ook duidelijk dat, als ik me moe voelde, dat niet betekende dat ik in een stoel moest gaan liggen, maar juist fysiek in actie moest komen. Continue de juiste balans zoeken tussen mentale en fysieke inspanning. Na de werkgeheugentraining ben ik voorzichtig begonnen met werkhervatting, alles onder begeleiding en supervisie van de begeleider van Condite. Het heeft me zover gebracht dat ik nu, ongeveer een jaar na start van de training, nagenoeg volledig aan het werk ben als senior adviseur en dagelijks naar mijn werk fiets (om de prikkels van het werk te neutraliseren). Ik ben bijna de oude, de begeleiding door Condite is inmiddels beëindigd, en ik heb er het volste vertrouwen in dat het laatste stukje herstel ook doorzet.
Wat me heeft geholpen? Juist het vertrouwen in mij dat de begeleider uitsprak, in volledig herstel. Vooral op de momenten dat ik het niet meer zag zitten door de zoveelste terugval, waarbij de begeleider zei dat dit er allemaal bij hoorde. En het meedenken met mijn persoonlijke situatie. Houd je van wandelen? Ga dan wandelen. Houd je van fietsen? Ga dan fietsen, en gebruik dat wandelen of dat fietsen als ontlading voor je hersenen. Zie het herstel als een marathonloper, die een been heeft gebroken: Als hij de eerste training direct weer een marathon probeert te lopen, dan wordt dat een grote teleurstelling voor hem. Pas met langzaam opbouwen, korte stukjes lopen en het tempo aanpassen en af en toe de grens opzoeken en verleggen, zal hij terug kunnen komen op zijn oude niveau.