Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Roken en rugklachten

drs. Jan D. Verhoeven 1 minuut lezen

Vrijwel iedereen heeft in zijn leven een episode van lage rugpijn en ongeveer 20% van de volwassen Nederlanders is bekend met chronische rugklachten. Acute rugpijn is moeilijk te voorkomen, maar er zijn wel mogelijkheden om de kans op chroniciteit kleiner te maken. Met regelmaat krijgen werknemers ergonomische maatregelen aangeboden om de rugbelasting in het werk te beperken. De maatregelen die de werknemer zelf kan nemen worden nog onderbelicht. Welke invloed heeft roken op rugklachten?

Steeds vaker krijgen personen die in een Nederlands ziekenhuis een rugoperatie ondergaan, daaraan voorafgaand te horen dat ze eerst het roken moeten staken. De relatie tussen rugproblemen en roken is onder andere met dierproeven aangetoond. In een studie zijn muizen gedurende zes maanden, vijf dagen per week, blootgesteld aan de rook van vier sigaretten. De sigarettenrook leidde bij deze muizen tot degeneratieve processen in de tussenwervelschijf. Ook bij mensen zorgt roken voor een slechter weefselherstel. Met name na een spondylodese heeft de roker veel meer kans op aanhoudende klachten. Bij de conservatieve behandeling van rugklachten vormt roken eveneens een belangrijke modificerende factor voor het te verwachten effect. In een zeer recente prospectieve effectstudie onder ruim 5.000 personen met lage rugpijn, vond men bij de rokers geen significante afname van de pijnklachten. Niet rokers verbeterden wel. Ook personen die tijdens de behandeling stopten met roken, profiteerden daarvan door een afname van de klachten.

Stoppen met roken is lastig en de tegenwerping kan zijn dat de gewichtstoename die daarvan het gevolg kan zijn, ook niet goed is voor de rug. In vergelijking tot roken is de relatie tussen overgewicht en lage rugklachten veel minder duidelijk. Toch zijn er ook in relatie tot rugklachten argumenten om het lichaamsgewicht in de hand te houden. Lidar e.a. vonden bij personen met een forse gewichtsreductie na een maagverkleining (vanwege morbide obesitas) niet alleen een duidelijke afname van rugklachten, maar ook een toename van de hoogte met gemiddeld 33% van de tussenwervelschijf op niveau L4 L5.

Tips voor uw dagelijkse praktijk

Er rest slechts één advies: bescherm uw cliënt voor het ‘Failed Back Surgery Syndrome’.

Auteur
drs. Jan D. Verhoeven

Lees ook onze gerelateerde artikelen

Artikel

Beperk het ziekteverzuim en leef langer

september 2014 2 minuten lezen
drs. Jan D. Verhoeven
Lees meer
Artikel

Ruiken en concentreren na COVID-19, ook dat kun je trainen!

november 2020 3-4 minuten lezen
drs. Jan D. Verhoeven
Lees meer
Artikel

Verzuim door thuiswerken is te voorkomen

november 2020 1-2 minuten lezen
drs. Jurrie Eijhuisen
Lees meer

Bronnen

Hadley, M. N., & Reddy, S. V. (1997). Smoking and the human vertebral column: A review of the impact of cigarette use on vertebral bone metabolism and spinal fusion. Neurosurgery, 41, 116-124.

Lidar, Z., Behrbalk, E., Regev, G. J., Salame, K., Keynan, O., Schweiger, C., Appelbaum, L., Levy, Y., & Keidar, A. (2012). Intervertebral disc height changes after weight reduction in morbidly obese patients and its effect on quality of life and radicular and low back pain. Spine, 37, 1947-1952.

Sandén, B., Försth, P., & Michaëlsson, K. (2011). Smokers show less improvement than nonsmokers two years after surgery for lumbar spinal stenosis: A study of 4555 patients from the Swedish spine register. Spine, 36, 1059-1064.

Wang, D., Nasto, L. A., Roughley, P., Leme, A. S., Houghton, A. M., Usas, A., Sowa, G., Lee, J., Niedernhofer, L., Shapiro, S., Kang, J., & Vo, N. (2012). Spine degeneration in a murine model of chronic human tobacco smokers. Osteoarthritis Cartilage, 20, 896-905.

Benieuwd wie we zijn?

Met bijna 25 jaar in het werkveld zijn we geen nieuwkomer. Maar, we zitten wel bovenop nieuwe ontwikkelingen. De nieuwste wetenschappelijke inzichten vertalen we naar de praktijk. In onze onderzoeken, begeleidingen én cursussen.