Schouderklachten bij verpleegkundigen – wat is de werkelijke reden van verzuim?
Schouderklachten komen veel voor. In 2013 zal bijna één op de drie Nederlanders in de beroepsbevolking kortere of langere tijd last hebben van zijn schouder. Een deel daarvan zal zich vanwege deze schouderklachten ziek melden. Wat wordt er gedaan om dit probleem op te lossen? Medicalisering kan je ook hierbij volledig op het verkeerde spoor zetten!
Geen schouderklachten, wel afwijkingen in de schouder
Girish e.a. hebben in 2009 bij 51 mannen zonder schouderklachten een echogram van één van de schouders gemaakt. De eis was dat er bij deze mannen geen sprake mocht zijn van een schoudertrauma of een behandeling aan de schouder in het verleden. Bij 96% van deze mannen zonder schouderklachten werd met de echo een afwijking in de schouder gevonden! Een verdikte slijmbeurs, peesirritaties en arthrose van het acromio-claviculair gewricht kwamen het meest voor. Bijna 10% van deze mannen had zelfs een volledig afgescheurde supra-spinatus pees, zonder daar last van te hebben!
De conclusie is dat er bij personen die last hebben van hun schouder, erg kritisch moet worden omgegaan met beeldvormend onderzoek. Beschadigingen in de schouder geven heel vaak geen klachten.
Psychosociale factoren voorspellen arbeidsverzuim verpleegkundigen
Zijn de schouderklachten waarmee de werknemer zich ziek meldt ook de reden van het arbeidsverzuim? Gebleken is dat dit vaak niet het geval is. Er is veel onderzoek gedaan onder verpleegkundigen rond dit onderwerp. Wanneer een verpleegkundige zich ziek meldt met nek- en schouderklachten, voorspellen vooral psychosociale factoren het arbeidsverzuim. Het fysiek zwaardere werk wordt te gemakkelijk als oorzaak gezien. Toch zijn al in een vroege fase van het ziekteverzuim de werkelijke risicofactoren van langdurig verzuim te identificeren. Aspecten die bij klachten in het bewegingsapparaat onvoldoende aandacht krijgen.
Kortom, de reden waarmee iemand zich ziek meldt, is vaak niet de reden waarom hij of zij lang verzuimt. Gelukkig zijn er de nodige instrumenten beschikbaar om de werkelijke reden van verzuim te onderzoeken. Helaas worden deze instrumenten nog spaarzaam ingezet. Wanneer de aanpak van verzuim zich beperkt tot het zelfgerapporteerde probleem van de werknemer, kan dit tot iatrogene schade leiden.
Tips voor uw dagelijkse praktijk
- Ga selectief om met beeldvormend onderzoek, er wordt altijd wat gevonden.
- Koppel ziekte en verzuim los. Beoordeel bij een verzuimmelding niet alleen de klachten, maar onderzoek ook de beweegredenen van het verzuimgedrag.
Bronnen
Girish, G., Lobo, L. G., Jacobson, J. A., Morag, Y., Miller, B., & Jamadar, D. A. (2011). Ultrasound of the shoulder: Asymptomatic findings in men. American Journal of Roentgenology, 197, 713-719.
Hoe, V. C., Kelsall, H. L., Urquhart, D. M., & Sim, M. R. (2012). Risk factors for musculoskeletal symptoms of the neck or shoulder alone or neck and shoulder among hospital nurses. Occupational and Environmental Medicine, 69, 198-204.
Schreuder, J. A., Roelen, C. A., Koopmans, P. C., Moen, B. E., & Groothoff, J. W. (2010). Effort-reward imbalance is associated with the frequency of sickness absence among female hospital nurses: A cross-sectional study. International Journal of Nursing Studies, 47, 569-576.
Vorig artikel
Volgende artikel