Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Verzuim door thuiswerken is te voorkomen

drs. Jurrie Eijhuisen 1-2 minuten lezen

De overheid hamert op thuiswerken om het aantal besmettingen in te dammen. Verder houdt de overheid zich over het thuiswerken op de vlakte. Iedereen moet zelf maar zien hoe hij dat oplost. In andere landen pakken ze dat beter aan. Bijvoorbeeld in Australië biedt de overheid belastingvoordeel voor de thuiswerkers. In Ierland worden werkgevers en werknemers expliciet op hun rechten en plichten gewezen. Van de SARS-epidemie hebben we geleerd dat we vanaf het begin oog moeten hebben voor de negatieve effecten van thuiswerken en quarantaine. Werkenden hebben meer kans getroffen te worden door langdurige psychische problemen die nu ontstaan, dan gebukt te gaan onder chronische klachten na COVID-19.

Coronafobie

Aan het begin van de coronapandemie raakten mensen gestrest en angstig, met name door de onvoorspelbare en snelle verspreiding van het virus. Een begrijpelijke reactie. Door de lockdown verloren mensen de controle en werd hun autonomie aan banden gelegd. Met regelmaat resulteerde dit in paniek en PTSS-klachten. Een normale reactie op het virus werd een abnormale reactie. Dit heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van leven en productiviteit in werk.

Bewezen risico’s thuiswerken

Onderzoek van enkele jaren geleden laat zien dat de productiviteit van thuiswerkenden tot wel 10% hoger is dan bij mensen die werken vanuit kantoor. Kun je dan stellen dat het massaal thuiswerken door de coronamaatregelen voordelig is? Nee, dat is een gevaarlijke conclusie. We zien momenteel een snelle toename van psychische klachten door thuiswerken en coronafobie. Angst, boosheid, eenzaamheid en verwaarlozing, maar ook depressie, PTSS en suïcidaliteit nemen toe. Vervolgens neemt de productiviteit in werk snel af en het risico op verzuim en arbeidsongeschiktheid stijgt.

Voorkom verzuim en arbeidsongeschiktheid met (e-)hulp

We kennen allemaal de tips rondom inrichting van de thuiswerkplek. Wat zeker zo belangrijk is, is het gedrag van de thuiswerker. Neem pauzes en ga naar buiten om te bewegen. Voorkom ongezonde isolatie. Bespreek de impact van thuiswerken met je team. Wetenschappers dringen aan op het vroegtijdig inzetten van psychologische interventies. E-health is hiervoor uitermate geschikt, al dan niet aangevuld met psychologische begeleiding. Zo voorkom je verzuim en arbeidsongeschiktheid.

Tips voor de praktijk

  1. Neem voldoende pauze, ga dan naar buiten en beweeg!
  2. Blijf communiceren met het thuisfront, je team en klanten. Voorkom zelfisolatie.
  3. Schakel op tijd psychologische (e-)hulp in.
Auteur
drs. Jurrie Eijhuisen

Lees ook onze gerelateerde artikelen

Artikel

Het medicijn tegen psychische klachten

april 2020 2 minuten lezen
drs. Jan D. Verhoeven
Lees meer
Artikel

Beter dik en fit, dan slank en inactief

november 2017 1 minuut lezen
drs. Jan D. Verhoeven
Lees meer
Artikel

Bestrijd moeheid door minder tv te kijken – sedentair gedrag

maart 2017 2 minuten lezen
drs. Jan D. Verhoeven
Lees meer

Bronnen

Hawryluck, L., Gold, W.L., Robinson, S., Pogorski, S., Galea, S. & Styra, R. (2004). SARS Control and Psychological Effects of Quarantine, Toronto, Canada. Emerging Infectious Diseases.. Vol 10, 7.

Dubey, S., Biswas, P., Ghosh, R., Chatterjee, S., Dubey, M.J., Chatterjee, S., Lahiri, D. & Lavie C.J. (2020). Psychosocial Impact of COVID-19. Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews. Vol 14, 779-788.

Australian Government – Australian Taxaton Office. COVID-19: Support for businesses and employers.

Citizens Information Ireland. Working from home during COVID-19.

Timmers, M., van Puyenbroeck, J. & Emmery, K7. (2020). Thuiswerken ‘nieuwe stijl’. Hoe verandert de coronatijd onze kijk op thuiswerk? Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Odisee).

Rainsiené, A.G., Rapuano, V., Varkuleviciuté, K. & Stachová, K. (2020). Working from Home – Who is Happy? A Survey of Lithuania’s Employees during the COVID-19 Quaranine Period. Sustainability, 12(13), 5332.

Onze cliënten aan het woord

Benieuwd naar wat onze cliënten zeggen over onze begeleiding?