Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Waarom verzuimen mensen met een burn-out of depressie zo lang?

drs. Jan D. Verhoeven 1 minuut lezen

De reden dat mensen zich ziek melden, verklaart meestal niet de duur van het verzuim. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen uitlokkende en onderhoudende factoren. We laten dat zien aan de hand van uitval door burn-out of depressie.

Pak de onderhoudende factoren aan

In de acute fase van een burn-out of depressie bepalen stemmingsklachten, uitputting en controleverlies de problemen in het functioneren. De (lange) verzuimduur wordt vervolgens vooral bepaald door slaapproblemen en cognitieve problemen. In de begeleiding moet daar dus aandacht voor zijn.

Aanpak slaapproblemen

Goed slapen kun je jezelf aanleren. Cognitieve gedragstherapie is de meeste effectieve aanpak bij slaapproblemen.

Aanpak cognitieve problemen

Concentratie- en geheugenproblemen behoren tot de kernsymptomen van een burn-out en een depressie. Cognitieve functies versterk je door cognitieve training. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het belangrijk is om na de acute fase van een burn-out of depressie de cognitieve functies te versterken.

Wat bepaalt het succes?

De tijd lost zelden problemen op. De mate van zelfeffectiviteit is een sterk bepalende factor voor het hervatten van functioneren na een burn-out of depressie. Als mensen het inzicht en vertrouwen hebben dat ze zelf de belangrijkste factor zijn bij het oplossen van hun probleem, is de kans op succes groot.

Auteur
drs. Jan D. Verhoeven

Lees ook onze gerelateerde artikelen

Artikel

Het medicijn tegen psychische klachten

april 2020 2 minuten lezen
drs. Jan D. Verhoeven
Lees meer
Artikel

Is burn-out toch een depressie?

maart 2016 2-3 minuten lezen
drs. Jan D. Verhoeven
Lees meer
Artikel

Depressie? Blijf gedeeltelijk werken!

december 2015 2-3 minuten lezen
drs. Jan D. Verhoeven
Lees meer

Bronnen

van Dijk, D. M., van Rhenen, W., Murre, J. M. J., & Verwijk, E. (2020). Cognitive functioning, sleep quality, and work performance in non-clinical burnout: The role of working memory. PloS one, 15(4), e0231906.

Parent-Lamarche, A., & Fernet, C. (2020). The Role of Employee Self-Efficacy in Top-Down Burnout Crossover: A Longitudinal Study. Journal of occupational and environmental medicine, 62(10), 803–809.

Milanovic, M., Ayukawa, E., Usyatynsky, A., Holshausen, K., & Bowie, C. R. (2018). Self Efficacy in Depression: Bridging the Gap Between Competence and Real World Functioning. The Journal of nervous and mental disease, 206(5), 350–355.

Mokhtari, S., Mokhtari, A., Bakizadeh, F., Moradi, A., & Shalbafan, M. (2023). Cognitive rehabilitation for improving cognitive functions and reducing the severity of depressive symptoms in adult patients with Major Depressive Disorder: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials. BMC psychiatry, 23(1), 77.

Onze cliënten aan het woord

Benieuwd naar wat onze cliënten zeggen over onze begeleiding?